Bursa’da Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem ve Sismometre İhtiyacı
Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, “Depremin olduğu yerin MTA diri fayların üzerinde değil, yeni önerilen Kayapa-Yenişehir fay hattının üzerinde olduğu görülüyor. Kayapa-Yenişehir fay hattını daha detaylı çalışmamız gerekiyor” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, 27 Ocak’ta Nilüfer ilçesinde meydana gelen 4 büyüklüğündeki depreme dair açıklamalarda bulundu.
Şenkaya, depremin küçük kategoride olduğunu ancak merkez üssü ve oluş mekanizması açısından önemli olduğunu belirtti. “Depremin olduğu yer, şu anda Üçevler Mahallesi’ne denk geliyor. Kategori olarak küçük bir deprem ve oluşturduğu ivmeler de gayet ufak. Herhangi bir yapıya hasar veremeyecek kadar küçük bir deprem. Ancak bu depremin hem olduğu yer hem de oluş mekanizması şehrimiz açısından önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.
Şenkaya, Bursa’da fay hatlarının tehlikeleri hakkında daha sağlıklı veri toplamak amacıyla Bursa Ovası’na sismometreler kurulması gerektiğini vurguladı. “Depremin olduğu yerin MTA diri fayların üzerinde değil, yeni önerilen Kayapa-Yenişehir fay hattının üzerinde olduğu görülüyor. Kayapa-Yenişehir fay hattını daha detaylı çalışmamız gerekiyor. Bunun için de bütün Bursa Ovası üzerine sismometrelerimizi kurmalıyız” dedi.
Şenkaya, fayın vereceği tepkileri dinleyip çözümleyerek, Bursa’nın bu fay hattı açısından tehlikeli olup olmadığını anlamanın mümkün olacağını sözlerine ekledi. Depremin vatandaşlar tarafından “alttan bir vuruş” şeklinde hissedildiği belirtilirken, bu tür sismik aktivitelerin sürekli izlenmesi gerektiği ifade edildi.