19.06.2025 - Edirne Son Dakika Güncel Haberler, Edirne Seri İlanlar, Edirne Firma Rehberi
REKLAM ALANI

Ocak ve Şubat Aylarında Gezegenlerin Gökyüzünde Eşsiz Gösterisi

Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında gezegenlerin gökyüzünde bir arada görülebildiği özel bir seyir imkanı yaşanıyor.

Ocak ve Şubat Aylarında Gezegenlerin Gökyüzünde Eşsiz Gösterisi
REKLAM ALANI

Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında, gökyüzünde gezegenlerin nadir bir hizalanma gösterisi yaşanıyor. Gezegenlerin dizilimi ya da hizalanması olarak bilinen bu doğa olayı, gökyüzüne bakanların birkaç gezegeni aynı anda görme fırsatı sunuyor. Bu tür bir durum çok nadir olmasa da, bu iki ay boyunca özellikle dikkat çeken bir seyir yaşanacak.

NASA’nın açıklamasına göre, gezegenlerin gökyüzünde sıralanmış gibi gözükmesi aslında olağan bir durum. Ancak Ocak ve Şubat aylarında bazı gezegenlerin bir arada görünmesi, gökyüzüne bakmak isteyenler için özel bir fırsat yaratıyor.

Ocak boyunca, Jüpiter, Mars, Uranüs ve Neptün gezegenlerini aynı anda görebilmek mümkündü ve bu durum Şubat boyunca da devam edecek. 25 Ocak Cumartesi gecesi, Jüpiter, Satürn, Venüs, Mars, Uranüs ve Neptün bir arada görünür hale geldi. Bu durum 21 Ocak gecesinde de geçerliydi. Bu gezegenler arasında Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn çıplak gözle görülebilecek kadar parlakken, Uranüs ve Neptün için dürbün ya da teleskop kullanılması gerekiyor.

28 Şubat’ta ise eğer hava koşulları elverişli olursa, Merkür dahil olmak üzere yedi gezegenin gökyüzünde bir arada görülmesi mümkün olacak.

Gezegenlerin Gerçek Dizilimi

Gezegenlerin gökyüzünde dizilmiş gibi gözükmesi aslında gezegenlerin gerçek hizalanmalarından farklıdır. Gezegenler, Güneş’in etrafında kendi yörüngelerinde ve hızlarında hareket ederler. Yani her gezegen, kendi hızında ve farklı sürelerde Güneş etrafında döner. Ancak, bu tür nadir olaylarda gezegenler, Güneş’in aynı tarafında kabaca hizalanmış gibi görünebilir.

Gezegenlerin dönüş süreleri birbirinden farklıdır. Örneğin, Merkür Güneş etrafındaki yörüngesini 88 günde tamamlar, Neptün ise 60.190 günde bu süreci bitirir. Dünya ise bu süreyi 365 günde tamamlar. Gezegenler, Dünya’dan gökyüzünde bir kavisin içerisine dizilmiş gibi görünebilir.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ